Gliceryna

Gliceryna surowa, destylowana, farmaceutyczna

Gliceryna (łac. glycerolum) – organiczny związek chemiczny, który zaliczany jest do grupy cukroli, trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Wykazuje silne właściwości higroskopijne i nawilżające, stosowana jest przy homogenizacji – wytwarzaniu jednorodnych mieszanin ze składników, jako rozpuszczalnik tłuszczów i pozostałych typów lipidów, nośnik umożliwiający wprowadzanie dodatkowych składników do mieszanin, a także jako surowiec podczas reakcji syntezy innych związków chemicznych.

Substancja chemiczna o szerokim zastosowaniu
– od przemysłu kosmetycznego oraz farmaceutycznego, poprzez przemysł spożywczy i paszowy, aż po przemysł lekki oraz produkcję przemysłową.

Nasza firma Kompania Wielkopolska dostarcza najwyższej jakości glicerynę dostępną w różnych wariantach czystości. Nasza gliceryna posiada pochodzenie 100% roślinne. Oferujemy produkty cechujące się wyłącznie najlepszymi właściwościami użytkowymi, które poddawane są systematycznym kontrolom laboratoryjnym!

Gliceryna dostępna jest w trzech wariantach:

• surowa (techniczna) – przeznaczona głównie do przemysłu biogazowego
• destylowana (czystość 99,8%) – poddawana procesom destylacji dla większej czystości
• farmaceutyczna (czystość 99,8%) – gliceryna o najwyższej czystości, która posiada najszersze zastosowanie

Charakterystyka

Wzór sumaryczny: C3H8O3
Inne nazwy: glicerol, propanotriol, 1,2,3-propanotriol, 1,2,3-trihydroksypropan, E422
Rozpuszczalność: między innymi w wodzie, alkoholach, glikolu propylenowym
Numer CAS: 56-81-5

Właściwości

Gliceryna ma postać płynnej, syropowatej cieczy, która jest tłusta w dotyku. Najczęściej jest bezbarwna lub prawie bezbarwna oraz przezroczysta. Wykazuje bardzo silną hydrofilowość – skłonność do łączenia się z wodą.

W skali mieszalności rozpuszczalników organicznych jest wzorcem hydrofilowości oznaczonym wartością 1. Posiada słodkawy smak oraz lekki, charakterystyczny zapach.
Bardzo dobrze miesza się z wodą, a także z innymi związkami, w tym między innymi z alkoholami – etanolem, glikolem propylenowym, acetonem. Nie rozpuszcza się w olejach, eterze, chloroformie.

Gliceryna jest ważnym związkiem odgrywającym dużą rolę w fizjologii zwierząt. Ze względu na zdolność do obniżania punktu zamarzania, redukuje ryzyko przechłodzenia płynów ustrojowych owadów w ujemnych temperaturach.

Produkcja

Gliceryna została odkryta w 1779 roku przez chemika szwedzkiego K. W. Scheele w trakcie procesu podgrzewania mieszaniny tlenku ołowiu oraz oliwy z oliwek.

Produkcja przemysłowa gliceryny bazuje na surowcach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, a dokładnie na tłuszczach roślinnych i zwierzęcych.

Gliceryna powstaje na skutek reakcji tłuszczów z roztworami zasad, co prowadzi do zjawiska hydrolizy. Produktami zjawiska są gliceryna i mydła. Drugą metodą pozyskiwania gliceryny jest reakcja transestryfikacji, która zachodzi przy produkcji paliwa typu biodiesel z surowców pochodzenia roślinnego. Gliceryna stanowi wówczas produkt uboczny.

Związek naturalnie występuje między innymi w owocach, alkoholach – winie, piwie, a także w pozostałych produktach powstających przy fermentacji ziaren oraz cukru.

Zastosowanie

Gliceryna jest składnikiem wykazującym wysoką higroskopijność, dlatego używana wtedy, gdy konieczne jest silne wiązanie wody.

Uczestniczy w procesach homogenizacji – produkcji jednorodnych mieszanin ze składników, które w normalnych warunkach nie mieszają się ze sobą.

Wykorzystywana jest także jako rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów. Może stanowić nośnik umożliwiający wprowadzanie innych składników. Ponadto uczestniczy w reakcjach syntezy innych związków chemicznych.

Ze względu na swoje właściwości gliceryna posiada bardzo szerokie zastosowanie w wielu branżach.

Magazynowanie

Glicerynę przechowywać w zamkniętych opakowaniach, w chłodnych, suchych pomieszczeniach, z dala od nasłonecznienia.

Branża chemiczna

Gliceryna wykorzystywana jest powszechnie w branży chemicznej jako składnik uczestniczący w procesach syntezy innych związków o rozległym przeznaczeniu. Jest ona używana między innymi podczas wytwarzania płynów hamulcowych, barwników. Ze względu na właściwości obniżające temperaturę zamarzania używana jest również jako składnik płynów chłodniczych. Ponadto znalazła zastosowanie podczas produkcji materiałów wybuchowych wskutek procesu estryfikacji, który prowadzi do powstania nitrogliceryny – związku o silnych właściwościach wybuchowych.

Branża farmaceutyczna

Używana podczas prowadzenia reakcji chemicznych w celu produkcji innych związków. Stosowana jako składnik syropów oraz osłonek leków i suplementów diety oraz do produkcji czopków glicerynowych. Używana jest także nitrogliceryna – związek glicerolu, który wykorzystywany jest w chorobach serca. Stanowi też składnik preparatów, które posiadają właściwości poślizgowe, między innymi do badania USG. W branży farmaceutycznej stosowana jest gliceryna o najwyższej czystości, która nazywana jest czystością farmaceutyczną.

Branża kosmetyczna

Gliceryna ma szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Posiada zdolność do homogenizowania składników kosmetycznych, umożliwiając tworzenie jednolitych mieszanin. Jest związkiem, który wykazuje silne właściwości nawilżające, dzięki czemu redukuje suchość skóry, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, poprawia elastyczność skóry i przedłuża jej młodość. Zabezpiecza skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Stosowana jest między innymi w kremach do twarzy, serach kosmetycznych, tonikach, maseczkach, balsamach i masłach do ciała, odżywkach i maskach do włosów, kosmetykach kolorowych – pomadkach, podkładach. Również używana jest przy produkcji mydeł, w tym mydeł glicerynowych.

Branża spożywcza

Gliceryna jako E422 posiada szerokie zastosowanie jako dodatek spożywczy. Umożliwia utrzymanie odpowiedniej wilgotności żywności. Stosowana jest jako rozpuszczalnik dla substancji oleistych, w tym między innymi aromatów spożywczych. Pełni rolę składnika umożliwiającego uzyskanie odpowiedniej tekstury oraz plastyfikatora powłok artykułów spożywczych. Zmniejsza aktywność wody, dlatego może być stosowana również jako środek o właściwościach konserwujących. Używana jest między innymi w napojach, likierach, syropach, suszonych owocach, lodach, cukierkach, ciastach i ciastkach i innych wyrobach cukierniczych, pieczywie, żelkach, gumach, jako składnik powłok serów.

Branża rolna

W przemyśle rolnym gliceryna używana jest głównie jako wysokoenergetyczny podatek paszowy, przede wszystkim u bydła mięsnego oraz mlecznego. Gliceryna paszowa wspomaga pobieranie suchej masy przez zwierzęta hodowlane. Podawana jest również w przypadku wystąpienia ketozy u krów.

Branża skórzana

Ze względu na silne właściwości higroskopijne gliceryna znalazła zastosowanie w branży skórzanej – garbarstwie.
Używana jest ona w procesach wysuszania skór naturalnych, ponieważ umożliwia skuteczne usunięcie z nich nadmiaru wody.

Branża tytoniowa

Gliceryna przeznaczona jest do przygotowywania liquidów do papierosów elektronicznych (e-papierosów).
Stanowi element tak zwanej bazy nikotynowej. Znalazła również zastosowanie podczas palenia shishy – fajki wodnej jako dodatek do melasy.

Kompania Wielkopolska – gliceryna najwyższej jakości!

Nasza firma Kompania Wielkopolska jest dostawcą najwyższej jakości surowców chemicznych na terenie całego kraju.
Dostępna w naszym asortymencie gliceryna roślinna jest surowcem charakteryzującym się bardzo dobrymi parametrami użytkowymi oraz szerokim zastosowaniem w wielu branżach.

Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami surowców chemicznych. Oferowane przez nas produkty poddajemy odpowiednim badaniom laboratoryjnym, które potwierdzają ich optymalne właściwości.

Zapewniamy szybki i sprawny transport. Świadczymy również usługi konfekcjonowania do mniejszych pojemników na życzenie klienta. Możemy zaoferować stałe dostawy surowców w dowolnych ilościach na zamówienie.

Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania związane z naszym asortymentem, jesteśmy całkowicie do usług.

Sprawdź naszą pełną ofertę

SKLEP