Aspartam – E951

Aspartam

Aspartam, E951 – organiczny związek chemiczny, stanowi ester metylowy dipeptydu Asp-Phe – aminokwasów kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny.

Używany jako dodatek do żywności o właściwościach słodzących – niskokaloryczny słodzik, który używany jest do produktów dietetycznych, a także innych artykułów żywnościowych. Szacuje się, że jest 180 razy bardziej słodki od cukru, a przy tym posiada minimalną kaloryczność. Stosowany jest także z innym słodzikiem – acesulfamem.

Nasza firma Kompania Wielkopolska może zaoferować Państwu dostęp do najwyższej jakości aspartamu od sprawdzonych dostawców. Dostawy prowadzimy na terenie całego kraju. Gwarantujemy sprawdzoną jakość naszych produktów chemicznych, czego potwierdzeniem są wydawane przez nas certyfikaty!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej.

Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Nasza firma prowadzi obsługę klientów na terenie całego kraju. Zapewniamy szybką i sprawną dostawę własnym transportem. Zajmujemy się także prowadzeniem usług konfekcjonowania surowców do mniejszych pojemników według zamówienia klienta.

Charakterystyka

Nazwa: E951
Wzór sumaryczny: C14H18N2O5, Asp-Phe-OMe
Inne nazwy: aspartamum, ester metylowy N-(L-α-aspartylo)-L-fenylolaniny
Numer CAS: 22839-47-0

Właściwości

Posiada formę białego lub niemalże białego proszku o strukturze krystalicznej. Jest bardzo słodki w smaku.

W organizmie człowieka aspartam rozkłada się do trzech związków – fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu

Produkcja

Aspartam wynalazł w 1965 roku James M. Schlatter dla firmy G.D. Searle & Company. Aktualnie, po wygaśnięciu patentu, produkowany jest on przez wiele koncernów chemicznych na całym świecie.

Powstaje z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego.

Zastosowanie

Aspartam oznaczony symbolem E951 jest dodatkiem do żywności, który może być używany na terenie Unii Europejskiej.

Pomimo doniesień o jego szkodliwości, w odpowiednim dawkowaniu nie stanowi on zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowia człowieka. Ze względu na fakt, że jest źródłem fenyloalaniny, powinny unikać go osoby chorujące na fenyloketonurię.

Aspartam używany jest przede wszystkim jako sztuczny środek słodzący – słodzik. Nawet niewielka ilość pozwala na nadanie pożądanego, słodkiego smaku artykułom spożywczym.

Najczęściej używany jest jako dodatek do słodkich napojów gazowanych i niegazowanych, przetworów owocowych – dżemów, deserów, słodyczy, ciastek, ciasteczek, lodów, gum do żucia, drażetek odświeżających oddech, także stosowany jest w rybach i wędlinach. Wykorzystywany jest ponadto w produktach dietetycznych, dla sportowców, produktach przeznaczonych dla osób z cukrzycą – nie wpływa na wydzielanie insuliny po posiłku.

Magazynowanie

Należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od promieni słonecznych.

Kompania Wielkopolska – dodatki żywności najwyższej jakości!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej. Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Stosowanie dodatków do żywności w wyznaczonych ilościach jest całkowicie bezpieczne – są one dopuszczone do użycia odpowiednimi przepisami. W Polsce reguluje je Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

W razie dodatkowych pytań związanych z naszą ofertą dodatków do żywności zachęcamy do kontaktu. Zapraszamy do współpracy z naszą firmą!

Sprawdź naszą pełną ofertę

SKLEP